Seminar 2 april 2019

Autisme zakelijk bekeken

"Er is ongelooflijk veel talent in Nederland dat niet gebruikt wordt. Let niet op labels. Selecteer niet op cv’s, maar selecteer op talent en commitment’, vatte ondernemer en tv-persoonlijkheid Annemarie van Gaal de boodschap van het seminar Autisme Zakelijk Bekeken samen.

De organisatie kijkt terug op een inspirerende dag vol praktijkervaringen van succesvolle inzet van medewerkers met autisme.

Verslag Seminar Kracht van Autisme 2 april 2019

2 april Wereld Autisme Dag

Autisme en Werk: bedrijfsleven slaat handen ineen

‘Er is ongelooflijk veel talent in Nederland dat niet gebruikt wordt. Let niet op labels. Selecteer niet op cv’s, maar selecteer op talent en commitment’, vatte ondernemer en tv-persoonlijkheid Annemarie van Gaal de boodschap van het seminar Autisme Zakelijk Bekeken samen. De organisatie kijkt terug op een inspirerende dag vol praktijkervaringen van succesvolle inzet van medewerkers met autisme.

Dr. Jeanet Landsman
54% van normaal begaafde volwassenen met autisme heeft geen betaald werk. Tegenover 3,8% van de algemene beroepsbevolking. Dr. Jeanet Landsman, senior onderzoeker UMCG, ondersteunde het pleidooi van Van Gaal met harde data. Zij onderzocht de succesfactoren en valkuilen van autisme binnen een werksetting. Landsman: ‘Autisme zegt op zich nog niet zoveel. Het is, zoals Donna Williams zegt, een fruitsalade. Mensen met autisme hebben elk hun eigen individuele mix, hun eigen unieke autisme. Wat voor de een goed is, werkt misschien niet voor de ander.’

Landsman lanceerde de mede door haar ontwikkelde online wegwijzer voor werken met autisme Werk Web Autisme. Een platform met informatie en tools over ontwikkeling naar studie en werk. Ook voor mensen met werknemers met autisme in dienst. Haar advies? ‘Creëer de juiste setting en ga daarbij uit van talenten, passie en kwaliteiten. Neem de tijd, kijk welke aanpassingen nodig zijn en wees daarin flexibel. Evalueer regelmatig en valideer vaker dan gemiddeld. Zorg voor begeleiding, wees open en eerlijk tegen elkaar. Vergelijk een medewerker met autisme niet met collega’s. Denk aan energiemanagement.’

Aanwinst
Op deze dag vol ervaringen, tips en trick kwamen bijna tweehonderd deelnemers af. Was de congresruimte groter geweest dan had makkelijk het dubbele aantal bezoekers ontvangen kunnen worden. Want medewerkers met autisme zijn een aanwinst voor je bedrijf, maar hoe pas je dat toe in je bedrijfsvoering? Werkgevers en medewerkers gingen met elkaar in gesprek en gaven een inkijkje in de dagelijkse praktijk van wat autisme het bedrijfsleven heeft te bieden.

Eigen plek
Politie Den Haag, Schuberg Philis, Triodos Bank, WEM en Made Smart Group deelden hun ervaringen met werksituaties waar autisme in de bedrijfsvoering wordt ingepast. ‘Een ding is duidelijk: richt geen flexplekken in! Zorg dat medewerkers met autisme een eigen plek hebben. Als iemand drie dagen werkt, zet op die twee resterende dagen dan niet iemand anders neer. Dat levert een niveau van stress op waar je niets aan hebt’, hield Rob Schilperoort, CEO WEM het publiek voor.

Tijdens de inspiratiesessies kwamen alle werksituaties aan bod. Van medewerkers met autisme werkzaam als flexkracht tot medewerker met een vast arbeidscontract. Variërend van detachering tot dienstverlening op het gebied van webcontent, softwaretesten en softwarebouwen. De initiatiefnemers, de vijf sociaal ondernemingen op het gebied van zakelijke dienstverlening AutiTalent, CarapaxIT, ITvitae, Specialisterren en Swink, werken samen met MKB, overheid en zakelijke dienstverlening aan het optimaal benutten van de kwaliteiten van mensen met autisme. Door hun samenwerking laten zij zien dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt succesvol ingezet kunnen worden.

Tekort arbeidskrachten
Er is een groot tekort aan nieuwe medewerkers op het gebied van zakelijke dienstverlening. Het inzetten van mensen met autisme biedt daarom zakelijk en sociaal bekeken veel voordelen. Het seminar Kracht van Autisme vond plaats in de Week van Autisme waarin dit jaar aandacht gevraagd wordt voor het thema Werk en vond plaats bij Schuberg Philis. Door de Verenigde Naties is 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag.

Meer informatie over de organisatoren AutiTalent, CarapaxIT, ITvitae, Specialisterren, Swink.

Locatie

Schuberg Philis

Boeing Avenue 271

1119 PD Schiphol-Rijk